STOCKHOLM - Een nieuw internetvirus is aan een reis om de wereld begonnen. Het Sasser-virus zou volgens beveiligingsspecialisten dit weekend al miljoenen computers besmet hebben. Andere bronnen zeggen dan weer dat het virus te slecht geschreven is om veel kwaad te kunnen aanrichten.

Het Sasser-virus kan eender welke aangesloten computer infecteren en verspreidt zich in tegenstelling tot andere virussen niet via e-mails, verduidelijkte Mikko Hyppoenen, hoofd van de onderzoeksafdeling van het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure. ,,Het is een van de zeldzame virussen die zich automatisch verspreiden: een pc aansluiten volstaat om besmet te geraken'', verklaarde hij in een telefonisch onderhoud met het persagentschap AFP. Net als de recente virussen Mydoom.A en Bagle. B maakt ook het Sasser-virus gebruik van een veiligheidslek in Windows. De systemen die vatbaar zijn voor het virus zijn Windows 2000, Windows Server 2003 en Windows XP. Andere Windows-systemen, Linux en Macintosh worden niet getroffen. Ook computers waarop de laatste veiligheidspatch geïnstalleerd is, blijven buiten schot.

Het virus kan het werken met de computer bemoeilijken, maar is, aldus Hyppoenen, eigenlijk ongevaarlijk. Wie achter de virusaanval zit is volgens hem nog onduidelijk. Mogelijk gaat het om jonge hackers.

,,De installatie van de patch lost het probleem op, maar heel wat gebruikers hebben moeite om die patch te installeren, net omdat het virus tijdens de installatie blijft werken, waardoor de computer zichzelf uitschakelt", aldus Hyppoenen.

ZDNet citeert de beveiligingsexpert van het Amerikaanse bedrijf Eyeworks. Die zegt verbaasd te zijn dat het virus zich al zo sterk verspreid heeft, omdat het, aldus de man, ,,zo slecht geschreven is''. Diezelfde specialisten kijken echter met argusogen naar maandagochtend, wanneer duizenden mensen hun geïnfecteerde laptop meenemen naar het werk en daar op het netwerk aansluiten.

Het Amerikaanse Symantec, een bedrijf dat gespecialiseerd is internetbeveiliging, omschreef Sasser als gemakkelijk te beheersen. Op de website van het bedrijf staat een duidelijke handleiding. Ook Trend Micro, een Spaans bedrijf in internetbeveiliging, helpt besmette gebruikers om Sasser op te sporen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig