LONDEN - Groot-Brittannië maakt zich klaar om tot 4.000 bijkomende troepen naar Irak te sturen. Ze moeten er de controle van de heilige sjiitische stad Najaf overnemen. Dat schrijft de zondagskrant Sunday Telegraph. Najaf is de stad waar de radicale sjiitische imam Moqtada Sadr zijn toevlucht heeft genomen.

De versterkingen moeten het vertrek van de 1.5000 Spaanse militairen compenseren. Het Britse contingent van de coalitie bestaat momenteel uit 7.900 mannen.

Premier Tony Blair nam de beslissing volgens de krant na zijn onderhoud met de Amerikaanse president George W. Bush in het Witte Huis twee weken geleden.

De Britse versterkingen worden samengesteld uit eenheden commando's van de koninklijke marine, een bataljon van een regiment parachutisten en een bataljon infanterie, aldus de Sunday Telegraph.

,,Geen troepen sturen is nooit echt een optie geweest. Daarmee zouden we een verkeerde boodschap naar de coalitie sturen'', verklaarde een topfunctionaris van het ministerie van Defensie in de krant.

Hoelang de troepen in Irak zullen moeten blijven is nog niet duidelijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig