BRUSSEL - Het gerecht in Ieper heeft nog eens drie bestuursleden van het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) in verdenking gesteld wegens mogelijke betrokkenheid bij fraude. Eén van hen is een Oost-Vlaamse burgemeester en een plaatsvervangend rechter bij de Ieperse rechtbank van Koophandel. Dat staat in Het Nieuwsblad op Zondag.

De twee vormden samen met een derde verdachte het interne autditcomité bij L&H. Dat controleerde sinds september 2000 de rekeningen, na de eerste berichten in de media over gesjoemel in het bedrijf. Nu de Gentse raadsheer-onderzoeksrechter Henri Heimans hen in verdenking heeft gesteld wegens mogelijke betrokkenheid bij de L&H fraude, krijgt het onderzoek een verrassende nieuwe wending.

Omdat één van de verdachten een plaatsvervangend rechter is, moet Heimans op het einde van zijn onderzoek het dossier rechtstreeks overmaken aan het Gentse parket-generaal. Als magistraat kan hij niet door een gelijke worden berecht. Het parket-generaal moet daarom eigenmachtig beslissen voor welke rechtbank de magistraat en, in het zog van die ene verdachte, de andere verdachten moeten verschijnen.

De nieuwe ontwikkelingen hebben de speurders met extra werk opgezadeld. Die moeten nog altijd stapels in beslag genomen documenten doornemen. Het onderzoek zal niet tegen de vooropgestelde deadline van deze zomer klaar zijn. Ingewijden zeggen dat eind dit jaar waarschijnlijker is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig