Likoed houdt referendum over plan Sharon
Israëlisch leger in Gaza
JERUZALEM - De leden van Likoed, de partij van premier Ariel Sharon, spreken zich vandaag in een referendum uit over het Gazaplan van de eerste minister. Met dat plan wil Sharon 21 Joodse kolonies uit de Gazastrook weghalen. Israël zou zich dan volledig terugtrekken uit het gebied. Daartegenover staat dan wel de uitbouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat plan wordt ook door de Amerikaanse president George W. Bush gesteund.

Uit de laatste peiling blijkt dat de tegenstanders van het plan aan de winnende hand zijn. De kolonistenbeweging, ultra-rechtse politici en heel wat leden binnen Sharons eigen Likoed-partij bekritiseren het plan en beschuldigen Sharon van verregaande toegevingen aan de Palestijnen.

De uitslag van het referendum kan een belangrijke impact hebben op de Israëlische politiek. Als het plan afgewezen wordt, bestaat de kans dat er vervroegde verkiezigen komen.

Er wordt gestemd in 168 stemlokalen. Om 22.00 uur plaatselijke tijd sluiten die hun deuren. De itslag zal dus pas vanavond laat bekend zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig