BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) - De gedupeerden van de beleggingsfraude bij Spaar Select hebben zich verenigd in de belangenvereniging Spaar Verlies. Volgens de vereniging zouden zo'n 30.000 mensen het slachtoffer zijn van foute en illegale beleggingsadviezen van Spaar Select.

In maart schorste de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) Spaar Select België voor vier maanden. Tijdens die periode mag de financiële adviseur geen nieuwe producten verkopen of publiciteit voeren voor zijn producten. Intussen moet de groep haar organisatie herstructureren. Spaar Select zou illegale financiële producten - zoals de verkoop van aandelen op krediet - aangeboden hebben en zowat 30.000 Vlamingen zouden sinds 2000 verkeerde beleggingsadviezen gekregen hebben.

Een juist bedrag van de betwiste dossiers is niet bekend, maar het zou gaan om zowat een half miljard euro. Spaar Select ligt momenteel ook in Nederland onder vuur. Robert van den Broek, de pas aangetreden directeur van Spaar Select in Nederland, bevestigde in de Volkskrant dat de financiële instelling er beleggingsproducten aan zwak begaafden verkocht. De CBFA stelt wel formeel al dat zoiets niet in België gebeurde.

Vrijdagavond kwamen 150 Vlaamse gedupeerden naar een contactavond van de belangenvereniging Spaar Verlies. Bij de nieuwe belangenvereniging zouden al 2.500 reacties binnengekomen zijn van gedupeerden die zich willen aansluiten, aldus woordvoerder Hendrik Boonen, een ex-werknemer van Spaar Select. De vereniging heeft als doel de krachten te bundelen voor acties bij de CBFA, het ministerie van Economische Zaken en het gerecht.

In het Nieuwsblad op Zondag noemde Reinold Vallinga, die tot voor kort vier kantoren van Spaar Select had, het aantal betwiste dossiers sterk overdreven. ,,Er wordt maar 5 procent van de 40.000 dossiers aangevochten'', zegt hij. Volgens Vallinga is Boonen ook geen heilige. Hij zou door Spaar Select aan de deur gezet zijn omdat hij aan illegale concurrentie deed. Boonen ontkent dat en zegt dat hij zelf zijn ontslag heeft ingediend. Boonen startte vorig week een eigen hypotheekkantoor. Volgens Vallinga wil Boonen met zijn actie alleen maar klanten ronselen voor het nieuwe kantoor.

Boonen is in Antwerpen een omstreden figuur in het politieke milieu. Hij zou jaren geleden uit het Vlaams Blok gestapt zijn omdat die partij niet rechts genoeg zou zijn. Onlangs richtte hij een nieuwe partij op, Fervent Nationaal, met vooral gewezen Blokkers of ex-leden van het Liberaal Appel.

(cv)