-  Zelfstandige modewinkeliers willen meer samenwerken
-  Antwerpse haventerminals krijgen veiligheidscertificaat
-  Europa laat tweede genetisch gewijzigde maïs toe

Zelfstandige modewinkeliers willen meer samenwerken

Bijna 9 op 10 zelfstandige modewinkeliers zijn gewonnen voor commerciële samenwerking met anderen in hun sector. Dat blijkt uit een rondvraag van de Mode Unie, een onderdeel van de zelfstandigenorganisatie Unizo. Van de 216 bevraagde Vlaamse zelfstandige modedetailhandelaars wil 87 procent toetreden tot samenwerkingsformules om aan betere voorwaarden te kunnen inkopen, om professionele hulp te krijgen bij marketing en om een deel van de administratie te laten regelen door een centrale. Momenteel werkt maar 5 procent van de Belgische modewinkeliers in een commercieel samenwerkingsverband. Dat is minder dan bijvoorbeeld in Nederland. Uit de enquête blijkt ook dat het marktaandeel van de totale zelfstandige textielkleinhandel de laatste vijf jaar gedaald is van 79 naar 74%. De gemiddelde modewinkel beschikt over een aantrekkelijke etalage en een verzorgd winkelinterieur, maar er wordt nog te weinig met een krachtig, herkenbaar en éénduidig winkelconcept gewerkt.

De kleinhandelaars moeten zich meer onderscheiden door een persoonlijke benadering van de klant, want door de schaalvergroting en opkomst van internationale ketens in de modesector dreigt een spiraal van lage prijzen te ontstaan, luidt het. Daarbij komt nog dat de consument zich almaar onvoorspelbaarder gedraagt.

(belga)

Antwerpse haventerminals krijgen veiligheidscertificaat

Vierennegentig Antwerpse haventerminals hebben van het Havenbedrijf een veiligheidscertificaat gekregen. Daarmee kunnen ze aantonen dat ze voldoen aan de normen die de zogenaamde ISPS-code oplegt. Die code werd na de aanslagen van 11 september in het leven geroepen om de veiligheid voor het maritiem transport te verzekeren. De ISPS-code ( International Ship & Port Facility Security) is van kracht sinds 1 juli van dit jaar en is van toepassing op het raakvlak tussen wal en schip.

(belga)Europa laat tweede genetisch gewijzigde maïs toe

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de commercialisering van de genetisch gemanipuleerde maïs NK603 van Monsanto. Het product mag in de EU ingevoerd en verkocht worden, maar de teelt is niet toegelaten. Het etiket moet wel duidelijk aangeven dat het om genetisch gemanipuleerde maïs gaat. Het gaat om de tweede goedkeuring, na het groen licht voor het genetisch gemanipuleerde maïs Bt11, een product van het Zwitserse bedrijf Syngenta.

(reuters)