FRANKFURT/LONDEN - De aanslagen in Londen hebben een dag later nog nauwelijks een effect op de beurskoersen. De aandelen gaan weer in stijgende lijn, de euro keert terug naar de stand van voor de aanslagen, en de olie zet haar opmars naar de recordprijs van 62 dollar per vat voort.

Ook Wall Street sloot donderdagavond na een zwakke start hoger af. Europa volgde vrijdag de positieve trend. Analisten stellen onomwonden dat de aandelenmarkten "immuun zijn geworden voor dit soort van aanslagen. Ze hebben immers geen zware economische gevolgen meer".

De Dow Jones 600 index herstelde vrijdag 1,1 procent tot 277,59 punten. In alle West-Europese landen gingen de indices de hoogte in: in Londen stond de Footsie-index vrijdagmiddag 0,85 procent hoger op 5.202 punten. In Brussel won de Bel20 rond 11 uur 0,2 procent.

De reis- en (her)verzekeringsaandelen kregen gisteren de zwaarste klappen. Een dag later herstelden die aandelen zich. De grootste touroperator van Europa, TUI, werd opnieuw 1,26 procent duurder. Het aandeel van luchtvaartmaatschappij British Airways stond opnieuw 1,7 procent hoger.

De euro haalde deze voormiddag 1,1904 dollar. Gisteren was de Europese munt nog boven de 1,2 dollar gekoerst, omdat de beleggers in een terreurklimaat hun dollars kwijt wilden. Maar een dag later is de vrees voor nog meer terreur -en de gevolgen voor de Amerikaanse economie- alweer verdwenen.

Ook de olieprijs herstelde opnieuw van de duik van donderdag. Olie stond de laatste dagen op zijn hoogste niveau ooit, onder meer als gevolg van de orkanen in de Golf van Mexico die de bevoorrading in de war dreigen de sturen. Donderdagmiddag dook de olieprijs onder de 60-dollargrens, maar een dag later kostte een vat light sweet crude uit de VS alweer 61,55 dollar, en een vat Brent-olie uit de Noordzee 60,18 dollar.