Global Graphics stelt voor de tweede keer op rij teleur met zijn resultaten. En dit jaar wordt de winst opgeofferd voor groei in 2007.BELEGGERS straften de zwakke resultaten over het vierde kwartaal af met een 5,5% lagere koers. Ook de resultaten van het derde kwartaal van de maker van software voor de grafische sector bleven beneden de verwachtingen. Toen viel de koers al eens 10% terug.

Beleggers hoopten dat Global Graphics (GLOG) wel wat zou ophalen in het vierde kwartaal. Niet dus.

De omzet steeg wel met 6%, maar de versteviging van de dollar (GLOG realiseert 80% van zijn omzet in dollar) maskeert dat de verkopen slechts stagneerden.

Wat is er aan de hand ? Het probleem van GLOG is dat een belangrijk deel van de afzet - in 2005 zowat 40% - nog altijd bestemd is voor machines van de traditionele grafische industrie. De spelers uit dat marktsegment zijn vaak prijsvechters en grijpen elke kans om te besparen. De verkopen aan het traditionele segment zakten met 15% in het vierde kwartaal.

GLOG heeft daar enkele jaren weinig last van gehad doordat na de crisisjaren in het begin van dit decennium zelfs de vraag bij de traditionele drukkers steeg door een cyclisch herstel. Maar nu begint zelfs de groei te vertragen in het segment dat wel structureel groeit.

En GLOG geeft zelf aan dat de vertraging in de groeisegmenten in de eerste helft van 2006 nog kan toenemen. Fabrikanten van printers kijken immers al uit naar de komst van xps, het nieuwe printformaat dat Microsoft eind 2006 zal lanceren met zijn nieuw besturingssysteem Vista.

Tegelijk zit daar ook het grote potentieel voor GLOG, want het bedrijf heeft xps zelf mee ontwikkeld. Fabrikanten van printers die xps willen ondersteunen, kloppen voor printingsoftware dus aan bij GLOG.

Die printers worden echter pas vanaf begin 2007 gecommercialiseerd en de royalty's zullen pas dan binnenstromen bij GLOG. Bovendien zal het in 2006 veel meer kosten maken: de xps-contracten moeten eerst nog binnengehaald worden en het moet ook allemaal operationeel geleverd worden.

Slotsom: de kost gaat voor de baat uit. Omdat de omzet in 2006 slechts zal stabiliseren, zullen de hogere kosten de winst doen dalen tot zowat 0,5 euro per aandeel voor belastingen.

,,Het is uitkijken naar de aankondiging van contracten'', zegt Nico Melsens, analist bij KBC Securities. Want als fabrikanten tijdig klaar willen zijn, moeten ze over enkele maanden toch een beslissing nemen. Tot dan blijft het aandeel allicht ,,dood kapitaal'', waar Melsens een neutraal advies op kleeft.