Plan B voor Blackberry
De Blackberry zal blijven werken, ook als de rechter het gebruik van de software verbiedt. Dat verzekert Research In Motion (RIM), het bedrijf achter het mailtoestel.

De Crackberry, zo wordt de Blackberry door heel wat van zijn gebruikers genoemd. Waarmee ze willen aangeven dat het mobiele e-mailtoestelletje even verslavend is als de gevaarlijke harddrug crack. De onrust onder de Amerikaanse Blackberry-gebruikers was de jongste weken dan ook groot, toen duidelijk werd dat de dienst misschien op bevel van de rechter zou moeten worden geblokkeerd.

De reden daarvoor ligt bij een vonnis dat in 2003 werd geveld na een klacht van het concurrerende bedrijf NTP, dat beweert een octrooi te hebben op de Blackberry-software. De rechter beval toen de stopzetting van de dienst in de VS, maar in afwachting van uitspraken in beroep is het nooit zover gekomen.

Op 24 februari wordt echter een belangrijke hoorzitting in die rechtszaak gehouden, waar de beslissing tot blokkering zou kunnen vallen. In dat geval zouden meer dan drie miljoen mobiele gebruikers van hun dagelijkse portie e-mail verstoken blijven.

Maar zover wil RIM het niet laten komen. Het Canadese bedrijf deelde gisteren mee dat het alternatieve software heeft ontwikkeld, een zogenaamde workaround, voor alle BlackBerry-toestellen in de VS. Co-topman Jim Balsillie van RIM heeft het over een veiligheidsmaatregel om ervoor te zorgen dat de toestellen zullen blijven werken, ook als het bedrijf zijn rechtszaak verliest. ,,Dat zal hopelijk ook tot redelijker onderhandelingen leiden, aangezien NTP dreigt alle toekomstige royalty's te verliezen indien de software wordt gebruikt'', zegt hij.

De nieuwe software zou verspreid worden via een update aan de gebruikers, op de website van Blackberry. Volgens RIM is de software technisch en juridisch afgetoetst, en kan ze vanop afstand in werking worden gesteld als de rechtbank het gebruik van de oude software verbiedt. Alle nieuwe Blackberry's zouden er ook mee worden uitgerust.

RIM zegt intussen bereid te zijn om met NTP te onderhandelen over een minnelijke schikking, ook al blijft het erbij dat dat bedrijf geen poot heeft om op te staan. Buiten de VS is er voorlopig geen gevaar op een blokkering van Blackberry. In ons land is het toestel overigens niet even populair als in de VS. De Blackberry richt zich in de eerste plaats op professionele gebruikers, die het meestal in combinatie gebruiken met een mailserver. (

wdp)

www.blackberry.com/workaround