BRUSSEL (bloomberg, reuters) - De revaluatie van de Chinese munt, de yuan, op de wereldeconomie zal allicht beperkt blijven, zeggen economisten en analisten. De ingreep is te beperkt om de handelsstromen betekenisvol te beïnvloeden. Maar velen verwachten dat de Chinese beslissing van afgelopen donderdag maar de eerste in een reeks ingrepen is.

CHINA revalueerde donderdag de yuan met 2,1 procent tegenover de dollar. De centrale bank verlaagde de spilkoers van 8,278 tot 8,11 dollar. Bovendien werd de koppeling tussen de yuan en de dollar opgegeven. De koers van de Chinese munt wordt voortaan afgestemd op een muntkorf, waarvan de Chinese regering de samenstelling echter niet prijsgaf.

Vrijdag opende de yuan op een koers van 8,11 dollar. In de loop van de dag week de koers daar weinig van af.

Europa en de VS drongen al geruime tijd aan op een revaluatie van de Chinese munt. De goedkope yuan maakt Chinese importproducten in de VS en in Europa extra goedkoop, terwijl omgekeerd Europese en Amerikaanse exporteurs het moeilijk hebben om hun producten in China te slijten. De goedkope Chinese munt werd gezien als een van de belangrijkste oorzaken van het enorme Amerikaanse tekort op de handelsbalans en van de lage economische groei in Europa en Japan.

Maar de donderdag doorgevoerde revaluatie is veel te beperkt om een noemenswaardige invloed te hebben op de handelsstromen. Dankzij de lage lonen in China, zullen Chinese producten goedkoop blijven in het westen en in Japan. De revaluatie lijkt daarom in de eerste plaats voor binnenlands gebruik bestemd: ze maakt het de Chinese overheid gemakkelijker de snelle economische groei en de inflatie in toom te houden. In het tweede kwartaal groeide de Chinese economie met 9,5 procent. ,,De revaluatie is het medicijn dat de dokter heeft voorgeschreven'', zei gisteren Frank Dong, economist bij JP Morgan Chase & Co in Hongkong. ,,Ze zal de regering meer flexibiliteit geven om de economie te sturen en een zachte landing te verzekeren.''

Toch is de beslissing niet zonder belang voor de rest van de wereld. Want algemeen wordt verwacht dat de revaluatie van donderdag maar een eerste stap is in een reeks van ingrepen, die Europa en de VS wel ten goede zouden kunnen komen. ,,Dit is waarschijnlijk het begin van iets groters'', zei Jon Anderson, hoofd-economist voor Azië bij UBS in Hongkong gisteren. Hij verwacht dat de schommelingsmarge van de yuan op termijn breder zal worden, zodat de munt voort kan appreciëren tegenover de muntkorf waartegen de koers nu wordt afgemeten.

De Chinese centrale bank maakte de samenstelling van die muntkorf niet bekend, maar waarnemers gaan ervan uit dat de dollar er doorslaggevend in blijft, wat betekent dat het geen handelsgewogen korf is. Als de muntkorf samengesteld zou zijn op basis van de Chinese buitenlandse handelsstromen, zou de dollar er maar voor een vijfde in doorwegen, want de VS vertegenwoordigen slechts 17 procent van het Chinese handelsvolume. De yuan zou dan sterk afhankelijk worden van de schommeling van andere munten, zoals de euro en de yen. En dat wil de Chinese overheid tot elke prijs vermijden, al was het maar omdat het nog jonge Chinese banksysteem nog ervaring moet opdoen met het beheersen van wisselkoersrisico's.

Bovendien is de dollar relatief belangrijker voor China dan de handelsstromen tussen de VS en China laten veronderstellen. Meer dan de helft van de Chinese buitenlandse handel gebeurt immers met Aziatische landen, en verschillende daarvan hebben hun munt ook vastgekoppeld aan de dollar.

Bhanu Baweja, een valuta-strateeg van UBS, raamt daarom dat de dollar een gewicht van 70 procent heeft in de muntkorf, de yen 20 procent en de euro 10 procent. Ook Jimmy Koh en Teh Kwee Chin van de United Overseas Bank in Singapore denken dat het gewicht van de dollar minstens 60 procent bedraagt.