PARIJS (dpa, bloomberg) - De Franse champagneproducent Taittinger komt in Amerikaanse handen. Het Amerikaanse vastgoedfonds Starwood Capital heeft 2,85 miljard euro veil om de Franse groep en diens hoteldochter, Société du Louvre, in te lijven.

Champagne is het uithangbord van de groep Taittinger, maar in de loop der jaren werd daaromheen een luxe-imperium uitgebouwd. De groep is ook actief in de hotelsector, via het beursgenoteerde Société du Louvre. Taittinger heeft er een belang van 44 procent in. Société du Louvre heeft onder meer de hotelketen Campanile en het Parijse hotel Crillon, tegenover het Franse parlement, onder haar vleugels.

Starwood Capital betaalt de aandeelhouders van Taittinger 336,26 euro per aandeel. De aandeelhouders van Société du Louvre kunnen rekenen op 147,06 euro per aandeel. Naast de stichtersfamilie is ook de Belg Albert Frère een van de grote verkopers. Hij bezit via de NPM een kwart van Taittinger en 15 procent van Société du Louvre. Frère verkoopt zijn belang in beide vennootschappen.

Intussen wordt in Frankrijk ongerust gekeken naar wat met dit prestigieuze champagnemerk zal gebeuren. De Franse premier Dominique de Villepin liet al weten dat hij de Franse belangen zou verdedigen.

Maar het ziet er niet naar uit dat Taittinger lang in handen van Starwood Capital zal blijven. Het investeringsfonds is immers alleen geïnteresseerd in de hotelactiviteiten. De Amerikanen hebben onder meer de Sheraton-hotels in handen en hopen dankzij die overname op expansie in Frankrijk, maar ook Oost-Europa staat op het verlanglijstje. De Amerikaanse investeringsmaatschappij bood in april samen met Lehman Brothers nog op hotelketen Le Meridien.