RIJSWIJK - Spim, een nieuwe vorm van spam, rukt snel op. Deze vorm van ongewenste reclame teistert voornamelijk gebruikers van berichtensystemen als MSN Messenger. Volgens cijfers van het Nederlandse onderzoeksbureau Radicati stijgt het wereldwijde aantal spimberichten in 2004 van 400 miljoen naar 1,2 miljard.

De onderzoekers van Radicati wijten de groei van spim vooral aan de snelle toename van het zakelijk gebruik van het zogenoemde instant messaging (IM), een vorm van chatten waarbij twee of meer gebruikers rechtstreeks een gesprek voeren. Behalve via internetsites als MSN of Yahoo kan dit ook via de mobiele telefoon.

Spimberichten bevatten voor het grootste deel reclame voor porno. Ze worden automatisch verstuurd met speciaal daarvoor ontwikkelde software, die gebruik maakt van een zwakke plek in IM-programma's. De ongewenste reclame komt bij de IM-gebruiker binnen als nieuw bericht, zodat die het zeker opmerkt. De IM-adressen worden door een computer willekeurig aangemaakt of van websites gehaald. Volgens de Nederlandse MSN-directeur Nienhuis zijn de ongewenste berichten tegen te houden door alleen binnenkomende berichten van geaccepteerde contactpersonen te openen.