BRUSSEL - De basisdiensten die de banken in België aanbieden behoren tot goedkoopste van Europa. Dat blijkt uit een studie van Cap Gemini Ernst & Young en The European Financial Management and Marketing Association.

De tarieven die retailbanken in Europa hanteren voor een aantal basisdiensten kunnen vanwege de verschillende reglementering tot 30 procent uiteenlopen. De Nederlandse banken zijn de goedkoopste voor de gebruiker. De Nederlander betaalt jaarlijks 31 euro voor onder meer rekeningkosten en geldafhalingen.

Daarna volgen Groot-Brittannië (56 euro) en België (60 euro). Italië, Noorwegen en Zweden met een gemiddelde kost van 175 euro zijn de duurste landen. De invoering van de euro heeft de tariefverschillen tussen de landen in de eurozone niet verkleind, zelfs niet tussen economisch gelijkaardige landen, zo stellen de auteurs vast.

De Belgische Vereniging van Banken sloot recent nog met de minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche een princiepsakkoord over het betaalverkeer. Zo zou worden gestreefd naar een aantal gratis geldafhalingen per jaar en maatregelen van de overheid om het elektronisch betaalverkeer van haar diensten te verbeteren. De concrete invulling van het akkoord is nog niet rond.