BRUSSEL - De Belgische BetonMaatschappij (BBM) heeft het afgelopen jaar een nettogroepswinst geboekt van 14,3 miljoen euro. In 2002 had de groep een nettoresultaat van 6,1 miljoen euro laten optekenen. De bedrijfsopbrengsten daalden met ongeveer 36 miljoen tot 776 miljoen euro vanwege wisselkoersverliezen.

BBM, het moederbedrijf van Besix dat actief is in bouw, elektromechanica en vastgoed, slaagde erin haar positie te handhaven ondanks een slechte economisch conjunctuur. Dat was hoofdzakelijk te danken aan de groei van de internationale activiteiten in de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Libië. De zwakte van de dollar - en dus ook van de dirham van de Emiraten die daaraan gekoppeld is - tegenover de euro woog voor 17 procent op de omzet. ,,Als we dat element niet verrekenen, is er een intrinsieke groei van 6 procent'', zegt afgevaardigd bestuurder Jean-François van Hecke.

De bouwpoot heeft een sterke positie in de Golfstaten. Er is een intense bouwactiviteit met korte leveringstermijnen. BBM heeft er ongeveer 6.000 werknemers. Via haar dochter Six Construct werkt ze er onder meer aan een hotel in Abu Dhabi en de ombouw van een sportstadion in Doha (Qatar) voor de Pan-Aziatische Spelen van 2005.

In de Emiraten duiken wel meer en meer lokale concurrenten op, maar de groep ziet nieuwe mogelijkheden in Libië, dat door de recente toenadering met het Westen meer investeringspotentieel krijgt. Op de thuismarkt - België, Frankrijk en Nederland - blijft de winstgevendheid op een ,,aanvaardbaar'' niveau.

De groep Yvan Paque (elektromechanische sector) hield het nettoresultaat op hetzelfde niveau met 1,4 miljoen euro. Er was de positieve bijdrage van enkele contracten voor de installatie van glasvezelkabels. Via de overname van GPI Group, ECV en Etelsys waagt Paque zich nu ook op de markt van industriële elektriciteitswerken.

In het vastgoed (Betonimmo) viel het nettoresultaat 20 procent terug tot 302.000 euro en waren de bedrijfsopbrengsten een kwart lager (tot 20,8 miljoen euro). Dat was te wijten aan de algemene achteruitgang van de immobiliën- en kantorenmarkt in België.