Meer prijsverschillen in plaats van minder
Foto: © An Nelissen
Geen dossierkosten voor luchtvaartmaatschappijen riskeert omgekeerde effect te bereiken.

In een vrijdag aangekondigd ontwerp-Koninklijk Besluit wil minster van Consumentenzaken Freya Van den Bossche (SP.A) niet alleen reisbureaus, maar ook luchtvaartmaatschappijen verbieden om nog dossierkosten aan te rekenen.

,,Daarmee zal ze de reisbureaus uit de markt werken'', voorspelt Antoon Van Eeckhout van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). ,,Is het dat wat de minister wil?''

Luchtvaartmaatschappijen als SN Brussels Airlines rekenen dossierkosten aan als ze een ticket rechtstreeks verkopen via hun website of via de telefoon. Bij SNBA bedragen die kosten 10 euro voor een Europese bestemming en 20 euro voor een Afrikaanse bestemming. Die kosten, die gewoon in de geafficheerde prijs zijn opgenomen, dienen mede om de reisbureaus te vriend te houden. Die rekenen zelf immers ook dossierkosten aan.

Als SN niet hetzelfde zou doen, zou een internetticket veel goedkoper worden en dreigen de reisbureaus veel klanten te verliezen.

Omdat 80 procent van de ticketverkoop nog via de reisbureaus verloopt, wil SNBA dit distributiekanaal te vriend houden. Maar als Van den Bossches plannen bewaarheid worden, zal een rechtstreeks geboekt ticket goedkoper worden dan eentje dat via een reisbureau wordt aangeschaft. ,,Dat zal vrijwel zeker leiden tot grote ontevredenheid bij de reisagenten'', zegt commercieel directeur Etienne De Nil van SNBA.

Hans De Coninck van Test-Aankoop vindt het niet erg dat er dan meer prijsverschillen ontstaan in plaats van minder. ,,Per distributiekanaal kan de prijsvorming haar rol spelen. De consument is misschien bereid kosten te betalen aan de reisagent omdat die bijkomende diensten verleent. Maar voor eenvoudige tickets naar populaire bestemmingen zal het internet hoe dan ook een grotere rol gaan spelen.''

Van Eeckhout van de VVR klaagt daarnaast aan dat het aanrekenen van dossierkosten voor de reisbureaus wordt bemoeilijkt.

Voor eenvoudige pakketreizen zullen er geen extra kosten in rekening mogen worden gebracht. ,,Dat scheelt ons 17 miljoen euro inkomsten. Tien procent van onze brutomarge wordt afgepakt. Een aantal reisbureaus komt zo in de problemen.'' Hij kondigt aan een nieuw KB met hand en tand voor de rechtbank te zullen bestrijden. Anderzijds hebben enkele Test-Aankoopleden ook al burgerlijke procedures aangespannen tegen reisbureaus.

,,Het is onduidelijk wat minister Van den Bossche van consumentenzaken hiermee wil bereiken'', zegt woordvoerder Geert Sciot van SN Brussels. ,,Ik vrees dat ze alleen maar meer onduidelijkheid aan het creëren is.''

Ook Hans De Coninck van Test-Aankoop denkt ,,dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is.''

(rmg)