SNBA wil Cameroon Airlines overnemen
Foto: Belga
De overname van Cameroon Airlines past in de Afrikaanse toekomstplannen van SNBA.

De regering van Kameroen besloot in januari om de noodlijdende nationale luchtvaartmaatschappij te privatiseren. Vorige week werd aangekondigd dat vier kandidaten geselecteerd zijn. Behalve SNBA gaat het om het Zuid-Afrikaanse ComAir, Kenya Airways en Royal Air Maroc. Met deze vier maatschappijen zal verder worden gepraat over de voorwaarden.

Cameroon Airlines (CamAir) is voor SNBA een aantrekkelijke overnameprooi, omdat de Brusselse maatschappij op die manier haar Afrikaanse netwerk kan uitbreiden. SNBA vliegt nu naar veertien Afrikaanse bestemmingen, waaronder twee steden in Kameroen: Yaoundé en Douala.

,,We zouden Kameroen willen ontwikkelen tot een regionale hub, vanwaaruit we enkele buurlanden bedienen'', legt woordvoerder Geert Sciot uit. ,,CamAir heeft een sterke positie in de regio, en wij kunnen die lijnen bevoorraden met passagiers uit Europa en de Verenigde Staten.''

De overname zou perfect passen in SNBA's toekomstplannen, waarin Afrika een prominente rol speelt. De vluchten naar dat continent zijn erg rendabel. Als de overname zou slagen, wordt het het eerste buitenlandse expansieproject voor de Belgische maatschappij. Financiering van de overname zou geen probleem mogen zijn. SNBA beschikt over een stevige cashpositie.

De Kameroense overheid stelt aan de overnemer de eis dat er in de maatschappij fors geïnvesteerd wordt. Het plan van de overheid bestaat uit een liquidatie van het huidige CamAir, dat gebukt gaat onder een schuldenberg van 120 miljoen euro. De activa worden daarna ingebracht in een nieuwe maatschappij, waarvan de buitenlandse overnemer de meerderheidsaandeelhouder zal worden.

CamAir beschikt over zes Boeings, waarvan één vrachttoestel, en één Beechcraft. Het buitenlandse netwerk bestaat uit lijnen naar Parijs, Bangui (Centraal-Afrikaanse Republiek), Kinshasa (Congo), Malabo (Equatoriaal Guinee), Libreville (Gabon) en Brazzaville (Congo-Brazzaville). Op Kinshasa na verzorgt SNBA geen vluchten naar deze steden.