-  AIR POLONIA. Zet alle vluchten stop.
-  PHILIPS. Beëindigt contract met financieel directeur.
-  VIRGIN EXPRESS. Winststijging.

AIR POLONIA. Zet alle vluchten stop.

De Poolse lagetarievenmaatschappij Air Polonia heeft zondag al haar vluchten stopgezet omdat de belangrijkste investeerder zich heeft teruggetrokken. ,,We hebben de ticketverkoop stopgezet. Alle vluchten van zondag zijn geannuleerd, omdat de belangrijkste investeerder zich heeft teruggetrokken'', zo zegt een bron binnen het bedrijf . Andere bronnen zeggen dat Air Polonia afstand heeft moeten doen van zijn twee Boeing 737-toestellen, die gehuurd werden.

Air Polonia werd in december vorig jaar opgericht en was de enige lagetarievenmaatschappij in Polen. Het bediende een tiental Europese steden. Sinds april dit jaar waren er drie wekelijkse vluchten tussen Charleroi en Warschau en twee tussen Charleroi en Katowice. De reizigers van Air Polonia die zondag in de luchthavens strandden, konden gratis een andere vlucht nemen. De financiële moeilijkheden van Air Polonia waren tijdens de zomer al aan het licht gekomen omdat de maatschappij geen vluchtschema voor het winterseizoen bekendmaakte.

(afp, belga)

PHILIPS. Beëindigt contract met financieel directeur.

De financieel directeur van de Nederlandse elektronicareus Philips, Jan Hommen, verlaat in maart van volgend jaar het bedrijf. Het contract van Hommen liep tot het voorjaar van 2005 en het wordt niet verlengd, deelde een woordvoerder mee.

(reuters)

VIRGIN EXPRESS. Winststijging.

De Belgische lagetarievenmaatschappij Virgin Express heeft tijdens het derde kwartaal netto 3,38 miljoen euro verdiend. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien bleef die winst nog steken op 1,67 miljoen euro. De winststijging kwam er dankzij een volgehouden inspanning om de kosten verder te doen dalen, ondanks de sterk gestegen brandstofkosten. De operationele kosten daalden van 60,2 miljoen euro tot 50,4 miljoen euro. Als geen rekening zou worden gehouden met de gestegen brandstofkosten daalden de kosten met 21,4 procent.

De omzet daalde wel met twaalf procent, van 62,1 miljoen euro tot 54,7 miljoen euro. Virgin Express gebruikt in vergelijking met vorig jaar twee vliegtuigen minder en schrapte een aantal verlieslatende routes.

Ondanks de stijging van de winst verwacht Virgin Express niet dat het voor het hele jaar uit de rode cijfers zal geraken. De verliezen in het vierde kwartaal zullen de cijfers voor het volledige jaar rood kleuren, voorspelt de maatschappij.

(cv)