BELGRADO - De pro-westerse liberaal Boris Tadic wordt de volgende president van Servië. Volgens de eerste prognoses heeft hij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen van de radicale nationalist Tomislav Nikolic.

Volgens de onafhankelijke organisatie CeSID kreeg Tadic 53,5 procent van de stemmen, tegen 45,1 procent voor Nikolic. De opkomst bedroeg 48,5 procent. Tal van democratische politieke leiders hadden de bevolking opgroepen op Tadic te stemmen. Een zege van Nikolic had Servië teruggeworpen in het internationale isolement waarin het land onder Slobodan Milosevic verkeerde.

Tadic is de kandidaat van de Democratische Partij van de vermoorde premier Zoran Djindjic en groot voorstander van toenadering tot de Europese Unie en de Navo. Nikolic is een partijgenoot van Vojislav Seselj, die gevangen zit bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, waar hij terecht moet staan wegens oorlogsmidaden.

Drie eerdere presidentsverkiezingen zijn mislukt omdat de opkomst onder de wettelijk vereiste 50 procent lag. De regering en het parlement hebben om die reden de opkomstregel afgeschaft. Servië zit door het mislukken van de opeenvolgende verkiezingen al anderhalf jaar zonder gekozen president. De functie werd waargenomen door parlementsvoorzitter Predrag Markovic.

De laatste gekozen president was Milan Milutinovic, een vertrouweling van Milosevic die eind 2002 na diens val aftrad en zich begin 2003 meldde bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag om zich te verdedigen tegen aanklachten van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in Kosovo in 1999.