Nederlandse ABN Amro schrapt 2.850 banen (update)
Foto: mhb
AMSTERDAM - Het Nederlandse bankbedrijf ABN Amro schrapt wereldwijd 2.850 arbeidsplaatsen. De voltijdbanen verdwijnen bij de ICT-afdelingen, personeelszaken en de divisie zakenbankieren. Ook bij de Belgische vestiging van de bank verdwijnen banen, maar dat aantal zou beperkt zijn.

In de Belgische vestiging van ABN Amro werken vandaag zo’n 390 mensen. Ze valt onder de divisie zakenbankieren van ABN Amro. Bij die divisie verdwijnen wereldwijd 1.100 banen, waarvan 28 procent in Nederland, 22 procent in Groot-Brittannië en 23 procent in de andere Europese vestigingen waaronder België.

Hoeveel banen er in België precies sneuvelen, kan ABN Amro niet meedelen, ,,maar het zullen er zeer weinig zijn. De gevolgen van deze herstructurering zullen zeker miniem zijn voor onze vestiging in België", aldus ABN Amro in België.

Nederland wordt hard getroffen door de reorganisatie van de bank. Bij de personeelsafdelingen verdwijnen 550 banen, waarvan de helft in Nederland. Ook de ingrepen bij de ICT-afdeling, waar 1.200 arbeidsplaatsen verdwijnen, vallen voor een groot deel bij de Nederlandse tak van het concern.

Reorganisatie

Voor een deel vervallen de arbeidsplaatsen, omdat ABN Amro de activiteiten uitbesteedt aan andere bedrijven of naar het buitenland verplaatst. Ook in de toekomst worden bij de afdeling Informatie- en Communicatietechnologie nog extra banen uitbesteed.

ABN Amro legt dit jaar 790 miljoen euro opzij voor de reorganisatie. Daarvan is 275 miljoen euro bedoeld voor ingrepen bij de divisie zakenbankieren. Daar verdwijnen 1.100 arbeidsplaatsen, waarvan ruwweg 375 in Nederland. De andere 515 miljoen euro wordt gereserveerd voor de maatregelen bij de ICT-afdelingen en personeelszaken.

Het gaat om twee verschillende reorganisaties. De bank maakte in augustus bekend dat werkzaamheden die bij verschillende bedrijfsonderdelen worden verricht op één punt worden samengebracht. Deze operatie voert de bank versneld uit en raakt de ICT-afdelingen en het personeelsbeleid. Daarnaast pakt het concern nu ook de divisie zakenbankieren aan.