Iraakse guerrillastrijders gijzelen buitenlanders (update)
BAGDAD- Verschillende Iraakse groeperingen hebben buitenlanders gevangen genomen. Het gaat om drie Japanners, die waren te zien op de Arabische televisiezender Al-Jazeera, een groep van acht Zuid-Koreaanse geestelijken, een Brit en twee Arabische Israëli's. Een bericht dat ook Spaanse soldaten gegijzeld zouden worden, werd door het Spaanse ministerie van Defensie ontkend. De Koreanen zijn ondertussen weer vrijgelaten.
De groepering die de drie Japanners - een 32-jarige freelance persfotograaf, een 18-jarige jongeman en een 34-jarige vrouw - heeft ontvoerd, dreigt de drie levend te verbranden als de Japanse regering niet binnen drie dagen de terugtrekking van alle Japanse militairen uit Irak aankondigt.

De strijders, die zichzelf de Mujahedeen Eskaders noemen, eisen de ontvoering van de Japanners op in een aan de Arabische nieuwszender Al-Jazeera gestuurde video. De Japanse regering eist de vrijlating van de drie gijzelaars, van terugtrekking van de Japanse soldaten kan volgens haar geen sprake zijn.

Japan heeft enkele honderden militairen naar Irak gestuurd als onderdeel van de internationale stabilisatiemacht in het land. De Japanse soldaten zijn hoofdzakelijk actief in Zuid-Irak.

Israëlische kranten meldden dat ook twee Arabische inwoners van Jeruzalem in Irak zijn ontvoerd. De Iraanse televisie toonde beelden van hun paspoorten. Ze zouden ontvoerd zijn door een groep die zich Ansar a-Din noemt. Een Britse burger wordt sinds maandag vermist, meldde het ministerie van buitenlandse zaken in Londen vandaag.

Eerder op de dag had de militie van de sjiitische geestelijke Muqtada Al-Sadr gezegd dat ze Spanjaarden gegijzeld hield. Maar het Spaanse ministerie van Defensie ontkende het bericht meteen.