Ruwe olie is gisteren opnieuw meer dan een dollar goedkoper geworden. Dat komt omdat de orkaanvrees wegebt.

De olieprijs is maandag in Londen verder gezakt, nu de kans op orkanen in de Verenigde Staten gedaald is.

De prijs van een vat Brentolie was in de vooravond met 1,32 dollar of bijna twee procent gedaald tot 67,83 dollar. Voordien was de olieprijs zelf even teruggevallen tot 67,59 dollar. Vrijdag was een vat ruwe olie al 1,10 dollar goedkoper geworden. In de VS stond de prijs van ruwe olie gistermiddag 1,6 procent of 1,13 dollar lager. De oliehandel was wel heel beperkt. In de VS werd Labor Day gevierd en kon enkel elektronisch olie worden verhandeld. In Londen werd de oliehandel vroeger afgesloten.

De forse en snelle terugval van de olieprijs duwt ook de prijzen voor de olieproducten in België omlaag. Vandaag wordt stookolie 2,37 eurocent per liter goedkoper. Een liter stookolie mag voortaan 60,53 eurocent kosten voor leveringen van meer dan 2.000 liter en 62,83 eurocent voor leveringen van minder dan 2.000 liter. Zwavelarme stookolie wordt 2 eurocent goedkoper tot 71,2 eurocent.

De prijsdaling is volgens de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie het gevolg van de dalende noteringen van de olieproducten op de internationale markten. Een vat ruwe olie is al 12 procent goedkoper geworden sinds 14 juli. Toen werd nog 78,4 dollar betaald.

De prijsdaling kwam vorige week op gang nadat uit een rapport van de universiteit van Colorado bleek dat het orkaanseizoen in de Verenigde Staten minder verwoestend zal zijn dan aanvankelijk voorspeld. De voorbije weken werd een zwaar orkaanseizoen al voor een deel verrekend in de olieprijzen.

Maar de universiteit van Colorado stelt nu dat er dit jaar slechts dertien tropische stormen te verwerken zijn. Vijf daarvan evolueren tot orkanen en twee tot cyclonen. Een vroegere voorspelling maakte gewag van vijftien stormen, zeven orkanen en drie cyclonen. De oliemarkt vreesde een orkaanseizoen dat erg verwoestend zou zijn voor de petroleuminstallaties in de Golf van Mexico. Vorig jaar veroorzaakte de orkaan Katrina een gevoelige daling van de olieproductie in de Mexicaanse Golf. Bovendien moesten verscheidene raffinaderijen stilgelegd worden.

De oliehandelaars en analisten kijken nu uit naar de sancties die de VN zal opleggen aan Iran. Dat land weigert zijn nucleair programma stop te zetten. Donderdag beslist de VN-Veiligheidsraad wat de gevolgen voor Iran zullen zijn. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, beklemtoonde maandag dat een confrontatie met Iran vermeden moet worden. Hij herhaalde na een ontmoeting met een lid van het Opec-oliekartel dat Iran bereid is om via onderhandelingen het Iraanse uraniumdispuut op te lossen.

Voor de oliemarkten was het meteen een signaal om niet te veel geld in te zetten op hogere olieprijzen. De verwachting is dat er niet meteen sancties komen. En daarmee dalen ook de kansen op een eventuele daling van de olieproductie.