Staatsbon brengt 183,5 miljoen euro op
Foto: © Photo News
Op de jongste staatsbon die de Schatkist op de markt bracht, werd voor 183,5 miljoen euro ingetekend. Dat is 3 miljoen euro minder dan bij de vorige emissie, begin juni. De bon, die sinds begin dit jaar enkel nog met een looptijd van 5 jaar te krijgen is, mikt op particuliere beleggers en werd dit keer uitgegeven tegen 100,25 procent van de nominale waarde. Met een coupon van 3,6 procent geeft dat een brutorendement van 3,544 procent.

De Schatkist vraagt zich af of de staatsbon nog wel een toekomst heeft en sluit niet uit dat hij wordt afgeschaft. Dat zei Jean-Pierre Arnoldi, de administrateur-generaal van de Schatkist, eind juni bij de voorstelling van het jaarverslag van de staatsschuld.

Vanaf 1 januari 2008 kunnen geen effecten aan toonder meer worden uitgeven. Vermits zowat de helft van de spaarders kiest voor papier, zal de vraag naar staatsbons over een klein anderhalf jaar wellicht flink dalen.

,,We vragen ons af of er nog een toekomst is voor de staatsbon'', zegt Arnoldi. Het is volgens hem echter nog te vroeg voor een definitief antwoord.

(lc)