Aarlen buigt zich over mededaderschap Michelle Martin
Foto: rr
AARLEN - Tijdens een geanimeerd debat vanmiddag voor het assisenhof van Aarlen stond vooral het gedrag van Michelle Martin en de mate waarin ze heeft meegewerkt aan de misdaden ter discussie. Martin herhaalde dat ze op het moment van de feiten een permanente panische angst had voor Dutroux. ,,Het was een machine die enkel probeerde dingen en mensen te vernietigen", zei ze over haar ex-man.

Zowel haar vaste ondervrager Lucien Masson als de andere speurders die als getuigen voor het hof verschenen, schilderden Martin af als de vrouw die tijdens de talrijke ondervragingen spontane verklaringen aflegde, waardoor ze soms ook zichzelf beschuldigde. Meermaals barstte ze in tranen uit en betuigde ze haar spijt. Op een bepaald moment vroeg ze zelfs aan haar ondervragers of ze contact mocht opnemen met de ouders van Julie en Melissa om hen dat mee te delen.

Tijdens de zitting herhaalde Martin dat ze met Dutroux door de hel gegaan is. Toen hij wist dat hij zou worden aangehouden, bedreigde hij haar met een pistool op het voorhoofd met het bevel om voor Julie en Melissa te zorgen. De twee meisjes zaten toen in de kelder opgesloten.

Dutroux' advocate vroeg haar daarop hoe Dutroux haar strafte toen hij bij zijn thuiskomst merkte dat de meisjes stervende waren. Martin beweerde dat Dutroux die dag de deur achter haar op slot deed, zodat ze het huis niet meer kon verlaten. Ook zou hij haar hebben verplicht de uitwerpselen van de honden in het huis op te vegen en haar hebben verkracht op een stoel. ,,Maar", zo zei Martin nog ter zitting, ,,bij mijn weten is hij die dag niet naar de kinderen in de kooi gaan kijken. Pas twee dagen later heeft hij mij gebeld om te zeggen dat één van de meisjes gestorven was".

Martin maakte een minder fraaie beurt toen het ging over haar medewerking bij het maken van de obscene video's. Die beelden werden in 1992 gedraaid toen Dutroux vervroegd werd vrijgelaten na zijn veroordeling, onder meer voor zedenfeiten. Volgens de ondervragers is het duidelijk dat Martin volledig meewerkt aan het maken van die film.