TBILISI - De eigengereide Georgische deelrepubliek Adzjarië weigert zijn paramilitaire troepen te ontwapenen, zoals de centrale regering van de Georgische president Michail Saakasjvili heeft geëist. De Adzjarische leider Aslan Abasjidze zei vandaag dat hij de troepen nodig heeft om de deelrepubliek te verdedigen.

Abasjidze zei dat Adzjarië juist omdat het zo'n sterke defensie heeft, niet in gewapende conflicten verzeild is geraakt zoals de separatistische Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië. Die vochten begin jaren '90 bloedige oorlogen uit met de centrale regering in Tbilisi. ,,Deze troepenmacht beschermt ons en zal dat blijven doen", zei Abasjidze in een toespraak op televisie.

President Saakasjvili heeft gezworen Adzjarië weer volledig onder controle van de centrale regering van Georgië te brengen. Nadat hem de toegang tot de deelrepubliek was ontzegd, stelde de president vorige week een blokkade tegen Adzjarië in. Pas na een aantal toezeggingen van Abasjidze aan Saakasjvili maandag werd die opgeheven.

Gedurende deze week is de Adzjarische leider op de meeste toezeggingen teruggekomen. Zo weigert hij Tbilisi de macht over de douane en over de haven van Batoemi te geven. Ook is tegen de zin van de centrale regering nog steeds de noodtoestand in de deelrepubliek van kracht. In reactie op het terugkomen van Abasjidze op zijn beloftes heeft Saakasjvili al gedreigd de blokkade weer opnieuw in te stellen. Gisteren trok de Georgische regering Abadsjidzes diplomatieke paspoort in.