BIEL - De Zwitserse groep Swatch, vooral bekend van de gelijknamige uurwerken maar ook actief in de microtechnologie, noteerde vorig jaar een nettowinst van 492 miljoen Zwitserse frank (308 miljoen euro). Het resultaat is nagenoeg hetzelfde als een jaar eerder (-0,4 procent). Dat deelde de marktleider in uurwerken donderdag mee. Het bedrijf is optimistisch voor dit jaar.

Het resultaat voor belastingen daalde tegenover 2002 met 6 procent tot 594 miljoen Zwitserse frank (372 miljoen euro). Het omzetcijfer zakte met 20 procent tot 3,983 miljard frank (2,498 miljard euro). De Swatch Group werd voornamelijk afgestraft door het Sarsvirus dat het toerisme naar Azië en het Midden-Oosten afremde, de oorlog in Irak en de zwakke dollarkoers. De verkoop in lokale munt steeg met 1,5 procent en de groep kende een organische groei van 2,3 procent.

Door de goede cijfers van het tweede semester van 2003 en de beloftevolle resultaten van begin 2004 toont de groep zich vastberaden om het dit jaar beter te doen. De vorige drie jaren kende de groep telkens een terugval van de winst.

De analisten zijn net als de beurzen tevreden over de cijfers. ,,De resultaten stemmen overeen met de verwachtingen van de markt, en zijn zijn zeer solied", zegt Marc Gemoets, analist bij Ferrier, Lullin & Cie.

De raad van bestuur heeft aan de aandeelhouders voorgesteld om het dividend te verhogen met 1,45 frank (0,90 euro) per aandeel, vroeger was dit nog 1,10 frank (0,69 euro).

De Swatch Group heeft ook besloten om haar programma voor de terugkoop van aandelen voort te zetten, maar een datum werd nog niet vastgelegd.