BNP Paribas verrast met cashbod op Italiaans BNL
Foto: afp
De Franse bank BNP Paribas biedt verrassend 9 miljard euro voor de Italiaanse bank BNL en zet het Spaanse BBVA voor een fait accompli.

HET bod van BNP Paribas, een van Europa's grootste banken met een beurswaarde van 61 miljard euro, komt er nadat het bod van de Italiaanse verzekeraar Unipol uit Rome definitief verworpen werd door de Italiaanse centrale bank. Unipol kreeg vrijdag te horen dat het zijn beroep tegen de beslissing verloren had.

's Avonds maakte BNP bekend dat het een akkoord had met Unipol en medestanders die 48 % van de Banca Nazionale del Lavoro (BNL) bezitten en het die aandelen overkoopt voor 2.925 euro per aandeel. Dat waardeert de Italiaanse bank op 9 miljard.

De Spaanse bank BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), met een beurswaarde van 55,6 miljard euro ongeveer even groot als BNP Paribas, werpt de handdoek in de ring. BBVA, dat al 15 % van BNL bezat en al sinds halfweg vorig jaar de bank probeert over te nemen, gaat zijn aandelen verkopen aan de Fransen, blijkt uit een eerste reactie.

,,Het bod van BNP Paribas is een enorme verrassing en een klap in het gezicht van BBVA-topman Francisco González'', zei Simon Payne, een aandelenhandelaar van Dexia in Madrid. BNP Paribas, wiens bod nog groen licht moet krijgen van de Italiaanse centrale bank, is van plan het publiek tegen dezelfde prijs uit te kopen. De biedprijs ligt iets onder de beurskoers (2.969 euro) van BNL maar duidelijk boven het oude bod van Unipol (2.700 euro).

Als het bod succesvol is, gaat het om de derde grootste grensoverschrijdende fusie in de Europese banksector na de overname van HVB in Duitsland door UniCredito en van het Brits Abbey National door het Spaanse Santander.

Het bod van BNP Paribas komt er na een jaar van controversie en schandalen in de Italiaanse banksector dat culmineerde in een strafonderzoek en het ontslag in december van de gouverneur van de Italiaanse centrale bank Antonio Fazio. De agenda toen was de Italiaanse bankenmarkt afschermen voor buitenlandse biedingen. Ook de twee belangrijkste toplui van Unipol moesten opstappen in deze affaire.

De kleine Italiaanse verzekeraar Unipol dwarsboomde in juli vorig jaar een bod van BBVA op BNL door meer te bieden. Banca Popolare Italiana probeerde dan weer ABN Amro stokken in de wielen te steken toen die bood op Antonveneta. ABN Amro haalde het uiteindelijk wel terwijl BNL nu eveneens in buitenlandse handen dreigt over te gaan, zij het Franse en niet Spaanse.

De beslissing van BBVA, de tweede grootste Spaanse bank, komt er nadat de bank maandenlang heeft geprobeerd om de Italiaanse toezichthouders zover te krijgen het bod van Unipol te verwerpen. BBVA ging niet zelf boven het bod van Unipol maar hoopte na een njet voor Unipol opnieuw in de race te komen.

,,Ik ben blij dat de operetta voorbij is'', zei een verantwoordelijke van BBVA.

De Italiaanse bankenmarkt is nog in hoge mate versnipperd en beschermd. Nergens betalen consumenten meer voor een bankrekening dan in Italië. Gemiddeld kost een bankrekening er 252 euro per jaar. Terzelfder tijd zijn de meeste banken weinig efficiënt. BNL heeft 800 kantoren en telt 17.000 personeelsleden. Het boekte in de eerste negen maanden van 2005 411 miljoen euro winst.

Baudouin Prot, ceo van BNP Paribas, omschreef in een gesprek met Le Monde de Italiaanse bank als een ,,fantastische opportuniteit''. ,,De bank maakt echte winst, weliswaar nog beperkt, maar we kunnen die opdrijven'', zei Prot. ,,Bovendien groeit de markt sneller dan gemiddeld.''

BNP Paribas, dat 1,8 keer de boekwaarde biedt voor BNL, gaat de overname financieren via een kapitaalverhoging van 5,5 miljard euro in aandelen en via 2 miljard euro ,,hybride instrumenten'' (papier dat het midden houdt tussen pure schulden en aandelen). Het aandeel BNL steeg 0,9% vrijdag terwijl BNP Paribas 1,1% zakte.

(pdd)