Meer bandbreedte in het ziekenhuis
Foto: ann
Ziekenhuizen investeren in moderne IT-netwerken voor de centrale opslag van dossiers en beelden.

De opkomst van het centraal medisch dossier zetten ziekenhuizen aan te investeren in IT. Volgens Eric Pattyn van het AZ VUB in Jette worden patiëntenonderzoeken voortaan centraal op het netwerk van het ziekenhuis opgeslagen. Op die manier zitten alle medische disciplines in één centrale databank en hebben verschillende dokters toegang tot de gegevens. Met één muisklik kan de arts een beeld oproepen van de medische geschiedenis van een patiënt. Maar er zijn wel beperkingen ingebouwd op de toegang.

De centrale opslag verbetert volgens Pattyn vooral de communicatie tussen de dokters. Omdat ze kunnen zien welke onderzoeken er al werden uitgevoerd, wordt er minder naast elkaar gewerkt. Dat help om sneller en efficiënter een therapie uit te werken.

De nieuwe ziekenhuisnetwerken beschikken ook over meer bandbreedte waardoor beelden en informatie sneller kunnen worden opgevraagd. ,,Met een gigabyte connectie heeft de arts de informatie sneller en moet de patiënt niet nog eens terugkomen om de foto's te bespreken'', zegt Pattyn. Het systeem staat ook open voor de huisartsen die via een digitale sleutel het medisch dossier van hun patiënt kunnen oproepen.

Vroeger moesten alleen de administratieve communicatie of de resultaten van onderzoek over het netwerk, maar met het centrale patiëntendossier is het systeem uitgegroeid tot een levensader van het ziekenhuis. Om het risico op pannes te vermijden, ontwikkelde de Canadese fabrikant Nortel een technologie waarbij het systeem in minder dan een seconde een andere weg vindt als er een switch of component uitvalt.

,,Er is altijd een manier om de server te vinden'', zegt Dirk Veraghtert, verkoopsdirecteu Benelux. Het gaat soms om eenvoudige pannes zoals een stekker die verkeerd wordt uitgetrokken of de elektriciteit die uitvalt. ,,We hebben dit ontwikkeld omwille van telefonie. Je moet een netwerk telefonieklaar maken. Bij telefonie kan je het niet veroorloven dat het netwerk drie keer uitvalt.''

(nna)