Airbus denkt aan Chinese assemblagefabriek
Foto: © AP
Airbus plant een fabriek in China. De groep zou ook een contract van 9miljard dollar binnenhalen.

Airbus zegt dat het misschien een assemblagefabriek opent voor zijn kleinere A320 vliegtuigen. Zo hoopt de vliegtuigbouwer zijn operaties in China uit te kunnen bereiden. Airbus verwacht dat zijn aankopen bij Chinese onderaannemers zullen stijgen tot 60 miljoen dollar per jaar tegen 2007 en tot 120 miljoen dollar in 2010, schrijft de groep in een mededeling. Airbus probeert zo marktaandeel te winnen en te voorkomen dat de grote concurrent Boeing nog veel vliegtuigen verkoopt in China.

Want de vliegtuigbouwers trekken naar China om nog groei te kunnen realiseren, nu de Amerikaanse en Europese luchtvaartmaatschappijen met dalende winsten hebben af te rekenen. Chinese maatschappijen zouden de komende twintig jaar 2.293 toestellen kopen ter waarde van 183 miljard dollar; 2.000 daarvan zullen kleinere vliegtuigen zijn. Want volgens schattingen van de Chinese overheid zou de jaarlijkse toename van de vliegtuigpassagiers in China het wereldwijde gemiddelde van 5,2 procent overtreffen.

Airbus zelf schat dat Air China en de zes andere luchtvaartmaatschappijen in China tegen 2023 1.790 nieuwe vliegtuigen nodig zouden hebben, met een waarde van 230 miljard dollar.

De aankondiging van het nieuws komt er net als de Chinese eerste minister, Wen Jiabao, de Airbus-fabrieken in Toulouse bezoekt. Tijdens dat bezoek hebben de twee partijen een protocolakkoord ondertekend om hun samenwerking te versterken. Jean-Marc Thomas, de voorzitter van Airbus Frankrijk, zei dat China ,,de plek in de wereld is die de sterkste groei zal kennen'' de komende jaren. Airbus kan dan ook niet aan de zijlijn blijven staan, luidde het.

Dat bezoek heeft alvast succes voor Airbus. Want volgens het persbureau Bloomberg zou Airbus een Chinese bestelling van 150 vliegtuigen krijgen. Het contract zou 9 miljard dollar waard zijn. De Chinese premier zou minstens een deel van de bestelling vandaag bekendmaken op een persconferentie in Parijs. Enkele weken geleden, op 20 november, haalde Boeing nog een Chinees contract voor 70 toestellen binnen. Die opdracht is 4 miljard dollar waard.