Volgens de eerste signalen lijkt Belgacom vlot 75 procent van de Telindus-aandelen in handen te krijgen.

De aandeelhouders van Telindus hadden tot vrijdagnamiddag vier uur om hun aandelen Telindus in te brengen in het bod van Belgacom. Na een korte overnamestrijd met France Telecom biedt Belgacom 16,60 euro per aandeel Telindus.

Het bod van de telecomreus op de netwerkintegrator heeft als voorwaarde dat Belgacom minstens 75 procent van de aandelen in handen krijgt. Afgelopen woensdag pas werd duidelijk dat France Telecom afzag van een hoger tegenbod. De meeste beleggers hebben tot dan gewacht voor ze hun Telindus-aandelen inruilden voor een cashbedrag van 16,60 euro.

Het definitieve resultaat van het bod was vrijdagavond nog niet bekend. Petercam, ING België en Dexia leiden de operatie, maar aandeelhouders konden hun Telindus-aandelen ook bij hun eigen bank inruilen. Al die gegevens waren vrijdagavond nog niet gecentraliseerd. Het is wachten tot volgende week voor het volledige resultaat van het bod.

Maar de Telindus-aandeelhouders ruilden hun aandelen vlot in, zodat niemand er vrijdagavond aan twijfelde dat Belgacom gemakkelijk de grens van 75 procent zou halen. Mocht dat niet zo zijn, dan kan Belgacom nog altijd die voorwaarde laten vallen en indien nodig zijn bod verlengen.

Volgens de meeste waarnemers is het uitkijken of de drempel van 90 procent overschreden wordt. In dat geval is Belgacom verplicht om zijn bod opnieuw open te stellen voor de aandeelhouders die er tot dan nog niet op ingegaan zijn. Maar het is niet uitgesloten dat het dat sowieso doet.

Als de grens van 95 procent overschreden wordt, kan Belgacom zelfs overgaan tot een squeeze out , een operatie waarbij aandeelhouders die hun aandelen nog niet verkochten, gedwongen worden om ze alsnog in te brengen in het bod. De telecomgroep heeft in haar prospectus niet aangegeven plannen in die richting te hebben.

Het aandeel Belgacom ging vrijdag met 0,67 procent omhoog en klokte af op 28,2 euro. Telindus werd 0,12 procent duurder. Voor het aandeel van de netwerkintegrator moest vrijdag 16,55 euro betaald worden, iets minder dan het Belgacom-bod.

(pdd, cv)