UCB bevestigt zijn vooruitzicht voor 2005: een nettoresultaat na belastingen van 260 miljoen euro.

2005 was een erg positief jaar, zegt Roch Doliveux, de ceo van UCB. Want het bedrijf heeft de heroriëntering van een gemengd chemie en farmabedrijf naar een puur farmabedrijf goed verteerd. En de vooruitzichten voor 2005 bevestigen dat, zegt de ceo. ,,De groei in de biofarma ligt ruim boven de afgestoten chemische activiteiten.''

Voor het hele jaar 2005 verwacht UCB een nettoresultaat na belastingen van 260 miljoen euro. Dat is gerekend zonder de 470 miljoen euro kapitaalwinst die UCB uit de verkoop van de Surface Specialities-activiteiten (de chemietak) haalde en zonder de 9 miljoen euro aan exploitatiewinst die Surface Specialities boekte.

De komende jaren verwacht UCB erg veel van twee medicijnen. Keppra, een middel tegen epilepsie, boekte in de VS 30 procent meer omzet en was volgens het bedrijf ,,de voornaamste motor achter de omzetstijging''. Keppra is goed op weg het grootste product van UCB te worden, zei Doliveux. Het middel kan honderdduizenden patiënten bereiken. Doliveux verwacht dat Keppra ook volgend jaar nog zal groeien en dat het product volgend jaar de omzet van het bedrijf naar boven zal duwen.

Volgend jaar wil UCB ook een vergunning aanvragen voor Cimzia, een middel tegen de ziekte van Crohn. Dit wordt ,,het volgende grote product van UCB'', klinkt het. De lancering ervan wordt al volop voorbereid.

Cimzia kan bijna een miljoen patiënten bereiken in de VS en Europa. Al kan het nog tot begin 2007 duren voordat de commissie die zich over de vergunningsaanvraag van Cimzia buigt, een beslissing neemt.

(lej)

www.ucb.be