De aandeelhouders van de Franse betaaltelevisiezenders Canal Plus en TPS willen de activiteiten fuseren.

VIVENDI UNIVERSAL, de 100% aandeelhouder van betaalzender Canal Plus zegt te praten met de Franse televisiezenders TF1 en M6 over een fusie van de activiteiten in betaal-tv. TF1 bezit 66% van TPS ( Télévision Par Satellite) dat in een moeilijke concurrentiestrijd verwikkeld is met marktleider Canal Plus.

Vivendi wipte 3,5 % hoger en TF1 won zelfs 8%. Frankrijk is het enige Europese land waar twee betaaltv-groepen mekaar het leven zuur maken. Dat is zwaar om dragen in een activiteit waar de lasten in belangrijke mate voor de lusten komen. De kosten voor het winnen van nieuwe abonnees lopen hoog op. Zo verloor TPS de uitzendrechten op het Franse nationale voetbalkampioenschap aan Canal Plus. De grootste betaalzender van Frankrijk zal voor de rechten van 2006 wel zowat 600 miljoen euro moeten ophoesten.

Toeval of niet, maar de abonneewerving bij TPS bleef dit jaar fors onder de verwachtingen. Voeg daaraan toe dat de reclame-inkomsten van TF1 zelf dit jaar wellicht zullen dalen met 1%, terwijl de kosten voor het maken van programma's meer dan 3% stijgen. Volgend jaar worden wel meer inkomsten verwacht, maar daarmee rekent men al op succes van de Franse nationale ploeg op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland.

De forse koersreacties op het nieuws zijn het gevolg van diverse factoren. BNP Paribas schat dat de gefuseerde betaalzenders per jaar tot liefst een half miljard euro synergieën kunnen realiseren. De kosten per abonnee kunnen fors dalen.

Als eigenaar van de Canal Plus groep kan Vivendi een hogere bijdrage verwachten van een van zijn tot nu minst rendabele activiteiten.

De forse sprong van TF1 komt er omdat analisten letterlijk geen waarde hechtten aan de participatie in TPS. De betaaltv-activiteiten droegen immers nauwelijks bij tot resultaten van de populairste tv-zender van Frankrijk.

Met een verkoop of een deelname in een grotere groep ziet het er plots naar uit dat TF1 toch nog winst kan puren uit TPS. Natuurlijk blijft wel de vraag in hoeverre de commercieel sterkste partijen hun voorsprong financieel zullen vertalen in de fusie. Of wordt het toch een volledige uitkoop? Een addertje onder het gras blijven ook de mededingingsautoriteiten die hun goedkeuring nog moeten geven terwijl beleggers er al vanuit gaan dat alles al in kannen en kruiken is.