BRUSSEL - De Europese Commissie schort de toepassing op van de aan Microsoft opgelegde maatregelen die de concurrentie op de softwaremarkt moeten herstellen, in afwachting van een beslissing van Europees Gerechtshof over het nieuw beroep van het Amerikaanse concern. Dat maakte de EU-Commissie zondag bekend.

De Commissie heeft het gerechtshof op de hoogte gebracht van deze beslissing. Morgen verstrijkt voor Microsoft normaal de termijn van 90 dagen waarop het concern een versie van het Windows-besturingssysteem zonder eigen Media Player beschikbaar moest stellen.

Op 24 maart veroordeelde de Commissie het Amerikaanse softwareconcern tot een recordboete van 497 miljoen euro voor het misbruiken van zijn dominante positie op de computermarkt. Om de concurrentie makkelijker te laten spelen, verplichtte de Commissie Microsoft om wijzigingen aan te brengen in bepaalde producten, zoals het besturingssysteem Windows, waar systematische bepaalde audio- en videoprogramma's gekoppelde werden. Ook moest Microsoft gegevens over het besturingssysteem ter beschikking stellen van de concurrentie.

Tegen die verplichtingen tekende Microsoft op 8 juni beroep aan. Vrijdagavond volgde een nieuw beroep dat de opschorting vraagt van de door Brussel uitgevaardigde maatregelen.

,,De EU-Commissie is van mening dat het niet gepast is de maatregelen toe te passen vooraleer de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg een beslissing neemt over het verzoek van Microsoft voor tijdelijke maatregelen'', aldus het persbericht van de Commissie.