Sportwereld neemt afscheid van Briek Schotte
De kist van Briek Schotte werd gedragen door de coryfeeën van de Belgische wielerwereld Foto: ©Frank Vuylsteke
KORTRIJK - Naar schatting 2.500 mensen hebben vanochtend de begrafenis van oud-wielerkampioen Briek Schotte bijgewoond. De kist werd de kerk binnen en buiten gedragen door wielerkampioenen Eddy Merckx, Benoni Beheyt, Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck, Rik Van Looy, Sean Kelly, Eric Leman en Frank Vandenbroucke. 'IJzeren' Briek overleed op 4 april, de dag van 'zijn' Ronde van Vlaanderen in een ziekenhuis in Kortrijk. Hij werd 84.

De kerkdienst startte met een welkomstwoord van Johan Schotte, de zoon van Briek. Daarna werd een brief van kardinaal Godfried Danneels voorgelezen, een dorpsgenoot van Briek. In de brief betuigde Danneels zijn oprechte deelneming aan de familie en alle sportvrienden. Hij schetste Briek als een eerlijke en gelovige man. ,,Een voorbeeld van eerlijkheid, doorzichtigheid, moed, uithoudingsvermogen en sportiviteit'' aldus de aartsbisschop. ,,Een beeld van Briek staat in Kanegem, maar zijn echte beeld staat in ons hart geprent.''

Schotte's zoon las een gedicht voor: ,,Allerliefste papa, ge zijt de beste vader, mijn beste vriend, onze beste vader, onze beste vriend, kampioen onder de kampioenen, mens onder de mensen. Ge hebt uw leven gedroomd en uw dromen beleven, u altijd ingezet, doorgezet en nooit opgegeven. Ge blijft een voorbeeld voor groot en klein. Moge God u genadig zijn. Dank u voor uw onvoorwaardelijke liefde.''

In de loop van de plechtigheid werd drie kwartier vrijgemaakt om iedereen de kans te geven een laatste hulde te brengen aan Briek Schotte. Toen de rouwstoet wegreed, brak bij het publiek een spontaan applaus uit.

Briek krijgt een plaatsje op de stedelijke begraafplaats van Waregem, bij zijn echtgenote. Zij overleed negen maanden geleden.