Na de verkoop van het belang in Bertelsmann heeft GBL alleen nog industriële participaties in portefeuille.

Het grootste belang in waarde is dat in de Franse oliegroep Total , waarin GBL 3,8 procent van de aandelen en 7 procent van de stemrechten bezit. Die participatie was begin deze maand 5,2 miljard euro waard. Total is, gemeten naar beurskapitalisatie, de grootste beursgenoteerde onderneming uit de eurozone. GBL werd er aandeelhouder van toen het eind 1999 zijn belang in de Belgische oliegroep Petrofina verkocht aan Total.

In Suez bezit GBL 7,2 procent, maar heeft het 11,5 procent van de stemrechten. In de portefeuille van GBL heeft Suez daarmee een waarde van bijna 3 miljard euro. Via Suez heeft GBL een grote vinger in de pap in de Belgische energie- en nutssector, dankzij de Suez-dochters Electrabel, Tractebel, Distrigas en Fluxys.

De cementgroep Lafarge is de jongste participatie van GBL. Begin mei, bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van GBL, waardeerde de holding zijn belang van toen 9,2 procent op 1,6 miljard euro.

Ten slotte bezit GBL ook nog 26,4 procent van de aandelen en 20,8 procent van de stemrechten in Imerys, dat gespecialiseerd is in industriële materialen. Dat belang is 1,17 miljard euro waard voor GBL.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig