BRUSSEL (belga) - Als de diverse regeringen in België niet extra besparen, zal ons land dit jaar een overheidstekort boeken van 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), of zo'n 510 miljoen euro. Dat zegt de Europese Commissie in haar lenteprognoses.

De Commissie verwacht dat de Belgische economie het dit en volgend jaar weer iets beter zal doen dan het gemiddelde van de eurolanden. Ze spreekt van een groei van 2,2 procent voor dit jaar en 2,3 procent in 2006. Voor de hele eurozone is dat respectievelijk 1,6 en 2 procent. Vorig jaar haalde ons land een groei van 2,7 procent, terwijl de eurozone tevreden moest zijn met 2 procent.

De Commissie ziet de werkgelegenheid in ons land dit en volgend jaar telkens met 0,8 procent toenemen, wat zal leiden tot een lichte daling van de werkloosheid.

Maar met het begrotingstekort gaat het intussen de verkeerde richting op. Voor dit jaar voorspelt de Commissie een tekort van 0,2 procent van het bbp. Volgend jaar dreigt dat op te lopen tot 0,6 procent.

De woordvoerster van de minister van Begroting, Johan Vande Lanotte, wil deze cijfers niet bevestigen. De controle van de begroting 2005 is gisteren begonnen op kabinetsniveau, en wordt tegen 19 april afgerond.

In afwachting wil de regering geen cijfers geven. De belangrijke gegevens over de ziekteverzekering bijvoorbeeld zijn pas volgende week beschikbaar. De bedoeling blijft wel, zegt de regering, om dit jaar een begroting in evenwicht af te leveren.