BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) - Vanaf vandaag betalen we voor de eerste keer meer dan een halve euro voor een liter stookolie.

Voor bestellingen van minimum 2.000 liter betaalt u maximum 0,5131euro per liter (+ 3,05 eurocent). Bij een bestelling van minder dan 2.000 liter wordt dat 0,5344 euro per liter (+3,06 eurocent). De prijsstijging is volgens de Federale Overheidsdienst Energie het gevolg van de stijgende olieprijzen op de internationale markten.

De prijs van Brentolie uit de Noordzee heeft maandag in Londen met 57,65 dollar per vat een nieuw record gebroken. Het gaat om een stijging met 1,14 cent vergeleken met vrijdagavond, en een nieuw record sinds het begin van de noteringen op de petroleumbeurs IPE in 1988. De stijging was vooral te wijten aan ongerustheid over het benzineaanbod. Volgende maand begint in de Verenigde Staten namelijk het hoogseizoen van het autobenzineverbruik. De Brent-prijs steeg in Londen al met 47 procent sinds het begin van het jaar.

De richtprijs van olie uit de Verenigde Staten ging maandag in New York voor het eerst door de grens van de 58 dollar. Op de New York Mercantile Exchange (Nymex) steeg de prijs van een vat ,, light sweet crude '' voor levering in mei tot 58,18 dollar in de elektronische handel, een klim met 91 cent vergeleken met vrijdagavond. Het gaat om de hoogste prijs sinds de start van de notering in 1983. De prijs steeg in New York met 38 procent sinds het begin van dit jaar.

Als reactie op de nieuwe prijsstijgingen deelde het oliekartel Opec gisteren mee dat het een verhoging van zijn productiequota overweegt.

(nna)

Bladzijde 44: Opec overweegt productieverhoging.