LONDEN - Vijf van de negen Britten die de VS zonder proces vasthouden in ,,Camp Delta" op Guantanamo Bay, mogen terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw vandaag aangekondigd. De Amerikaanse overheid gaf toe dat de vijf geen terroristen zijn. Ook een Deense gevangene zal worden vrijgelaten.

David Blunkett, Brits minister van Binnenlandse Zaken, verzekerde bovendien dat de vijf vrijgelaten gevangenen bij hun terugkomst in Groot-Brittannië niet worden aangehouden op basis van de zogenaamde Terrorism Act. Zijn collega Jack Straw zei dan weer dat dat een zaak van de politie is, ,,maar die zal hen zeker willen ondervragen".

Het juridische lot van de vijf bij terugkeer op Britse bodem blijft dus vaag. Het is niet duidelijk of de Amerikanen de dossiers van de ex-gedetineerden zullen overmaken aan de Britse geheime diensten. Politie en justitie zullen in ieder geval zelf een onderzoek instellen naar de achtergronden van de aanhoudingen en de vijf vrijgelatenen zullen ondervraagd worden door Scotland Yard. ,,Elk individueel geval zal onderzocht worden, in functie van de wetgeving", aldus Peter Clarke, hoofd van de anti-terreurcel van Scotland Yard.

Denemarken

De 30-jarige Deen die ook binnenkort Guantanamo mag verlaten, kan in ieder geval wel als ,,vrij man" terugkeren naar zijn moederland. De Deense justitieminister Lene Espersen liet weten dat hij niet vervolgd zal worden. De eerste maanden zal hij wel in het oog gehouden worden door de inlichtingendiensten.

De VS lieten enkele weken geleden nog twee Soedanezen en een Spanjaard vrij. In totaal konden al negentig gevangenen Camp Delta verlaten en momenteel verblijven er nog ruim 660 gevangenen uit 42 landen. Zij worden beschouwd als ,,illegale strijders" en hebben daarom volgens de VS geen recht op een proces.