BRUSSEL - In een brief aan alle burgemeesters en zonechefs uit het arrondissement heeft procureur Christiaan Du Four van Dendermonde gevraagd om tussen 1 februari en 31 december 25 procent minder boetes uit te schrijven. Ook in andere gerechtelijke parketten lijken zulke richtlijnen te bestaan. Dat schrijft CD&V-kamerlid Tony Van Parys vandaag in een mededeling.

Door de hoge werklast is het voor de parketten onmogelijk een degelijk verkeershandhavingsbeleid te voeren, zo luidt het. Volgens procureur Du Four is het grote personeelstekort de oorzaak van de hoge werklast. Hij heeft naar eigen zeggen al meermaals stappen gezet om de toestand aan te klagen, maar totnogtoe zonder resultaat. Vandaar de vraag naar 25 procent minder boetes.

Administratieve afhandeling

Van Parys wil het probleem aankaarten bij minister van Justitie Laurette Onkelinx in de commissie Justitie. Van Parys pleit voor een administratieve afhandeling van de verkeersovertredingen.

,,Door de administratieve afhandeling zal de werklast voor de magistraten gevoelig verlagen en zullen overtreders sneller beboet worden. In het kader van de verkeersveiligheid is het belangrijk om overtreders op korte termijn te confronteren met de opgelopen boete en niet te wachten tot de herinnering aan de overtreding is vervaagd", aldus nog Van Parys.