eBay
Foto: © mh


is het symbool van de zuivere netwerkeconomie: zonder het internet bestond het bedrijf niet. eBay lijkt op een handelsmarkt in je huiskamer waar je de meest uiteenlopende voorwerpen tegenkomt. In het begin was de wereldwijde veilingsite vooral een plaats voor verzamelaars, maar vandaag vind je er zowel postzegels als gorillapakken, helikopters als jets. De site vormt op die manier de grootste concurrent van de rommelmarkten.

Het begon 10 jaar geleden op een bescheiden manier. De vrienden van de Amerikaanse software-ingenieur Pierre Omidyar vonden het leuk om oude verzamelspullen aan elkaar te verkopen en Omidyar bedacht dat het handig zou zijn als zijn vriendenkring daarvoor een onderling platform had. Tijdens een lang weekend schreef hij een computersysteem waarbij je op allerlei spullen kon bieden. Daarmee was eBay geboren.

Bijna alle objecten op eBay worden verkocht via opbod. Sommige aanbiedingen hebben ook een icoontje ,,Nu kopen''. Die kun je meteen kopen tegen een vastgestelde prijs. Sinds de oprichting van eBay België in januari 2002, is de site uitgegroeid tot een van de populairste on line handelsplaatsen in ons land. Elke maand telt eBay.be meer dan anderhalf miljoen unieke bezoekers.