BRUSSEL - Ten laatste over twee jaar moeten alle werknemers recht hebben op een rookvrije werkomgeving. Alle bedrijven in België zullen dan rookvrij zijn. Een bedrijf dat dit wil, kan wel een rokerslokaal voorzien. Dat heeft staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het werk Kathleen Van Brempt vrijdag bekendgemaakt op een nieuwjaarsbijeenkomst van sp.a Antwerpen Zuid.

"Op die manier kunnen alle mensen op een gezonde manier werken en wordt er niemand blootgesteld aan schadelijke rook", aldus de staatssecretaris.

Er zijn weliswaar uitzonderingen op dit recht op rookvrije ruimtes. In de horeca bijvoorbeeld. Daar zal Van Brempt erop toezien dat de bestaande reglementering verstrengd en daadwerkelijk toegepast wordt, zodat ook werknemers in die sector zoveel mogelijk beschermd worden tegen tabaksrook. Ze gaat daarvoor samenwerken met minister van Sociale Zaken Demotte. Thuiswerk is een ander geval apart: wie bij iemand thuis werkt kan dit recht ook niet opnemen. In een privé-woning doet de bewoner immers wat hij of zij wil. Ten slotte zal het verbod ook niet gelden in open lucht, voor bijvoorbeeld werknemers in de bouw.