BRUSSEL. Als er politiek niets meer misloopt, wordt deze week het huwelijk tussen de Belgische en Deense Post officieel bezegeld.

Sinds juli voert De Post exclusieve onderhandelingen met Post Danmark en het Britse investeringsfonds CVC Capital. Het is de bedoeling dat het consortium de helft min één aandeel in handen krijgt. De overheid verdient niets aan de transactie, want de twee partijen treden in het kapitaal via een kapitaalsverhoging. Hoeveel de Denen en Britten precies zullen betalen voor De Post is nog niet bekendgemaakt, maar het zou om 270 tot 300 miljoen euro gaan.

Centraal in de nieuwe beheersovereenkomst, waarbij de nieuwe partners een belangrijke vinger in de pap hadden, is de volledige hertekening van het kantorennet. De Post garandeert binnen dit en vijf jaar per gemeente nog maar minstens een 'posthalte' die wekelijks zes uur bemand is.

Een en ander gaat gepaard met een personeelsinkrimping. In Le Soir werd zaterdag gewag gemaakt van 6.640 voltijdse banen minder tegen 2010. Daarmee zou het totale personeelsbestand zakken tot onder 30.000. Bij de eeuwwisseling had De Post nog bijna 42.000 werknemers.

De directie benadrukt dat het gaat om natuurlijke afvloeiingen, (brug)pensioneringen en vrijwillig vertrek. ,,Er komen geen naakte ontslagen.''

(cv)