De Amerikaanse producent van auto-onderdelen, Delphi, is failliet. Delphi heeft zaterdag bij de rechtbank in New York bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers (chapter 11). Het bedrijf hoopt op die manier de tijd te krijgen tot 2007 voor een reorganisatie annex zware kostenbesparing.

De auto-onderdelenproducent kampt al langere tijd met grote financiële problemen. In de eerste helft van 2005 alleen al liep het bedrijfsverlies op tot 741 miljoen dollar. De schuldenberg is aangegroeid tot 22 miljard dollar.

De directie van Delphi kondigde al aan dat de loonkosten omlaag moeten. Er is sprake van een forse looninlevering en een hoop ontslagen. Delphi telt wereldwijd 185.000 werknemers, van wie ruim 50.000 in de Verenigde Staten.

De faillissementsprocedure is slecht nieuws voor General Motors, tot 1999 het moederbedrijf van Delphi. De automobielgigant uit Detroit zou weliswaar onderdelen blijven toegeleverd krijgen, maar zou aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de uitbetaling van de pensioenen van de Delphi-werknemers. De kostprijs zou miljarden dollars kunnen bedragen.

(reuters)