HASSELT (belga, eigen berichtgeving) - Het hof van beroep in Antwerpen is van oordeel dat een wegblokkade opwerpen als een ,,normale vakbondsactie'' kan worden bestempeld en acht het niet bewezen dat een dodelijk ongeval in maart 2001 op de E313 in Kwaadmechelen te wijten was aan een wegblokkade door de socialistische bouwvakbond. Het hof spreekt de eerder in Hasselt veroordeelde vakbondssecretarissen vrij.

De socialistische Algemene Centrale organiseerde in maart 2001 een zogenaamde ,,filterblokkade'' op de autoweg uit protest tegen de moeizame cao-onderhandelingen in de bouwsector. Tijdens de vakbondsactie kwam één bestuurder om het leven en raakten twee agenten gewond toen een automobilist de file trachtte te omzeilen door over de pechstrook te rijden en daarbij een politiecombi aanreed.

De vakbondsverantwoordelijke Henckaerts werd destijds door de correctionele rechtbank van Hasselt veroordeeld tot een werkstraf van 50 uren en een geldboete wegens het kwaadwillig belemmeren van het verkeer. Dat gebeurde op basis van artikel 406 van het strafwetboek, dat in origine dateert uit het jaar 1867.

Maar het hof van beroep in Antwerpen volgt die redenering niet en maakt de veroordeling nu ongedaan.

De Hasseltse procureur, Marc Rubens, zal de vijf lopende dossiers tegen andere vakbondsafgevaardigden van de Algemene Centrale zonder gevolg seponeren en het dossier afsluiten. Volgens Rubens is het parket tekortgeschoten in de bewijsvoering rond het kwaadwillig karakter van de wegblokkade.

Het ABVV heeft zich altijd juridisch en politiek verzet tegen de veroordeling van wegblokkades als actiemiddel. Volgens de socialistische vakbond ging het om een ongeoorloofde inperking van het stakingsrecht.

(jir)