BRUSSEL - Banksys, de beheerder van het geldautomatennetwerk Bancontact/Mister Cash, denkt eraan om biljettenverdelers te installeren op andere plaatsen dan bankkantoren. Om het elektronisch betalen aan te moedigen wordt volgend jaar ook een automatische laadfunctie voor de Proton-kaart gelanceerd.

BANKSYS denkt al enkele jaren na over de plaatsing van geldautomaten op andere plaatsen dan aan de gevels van bankkantoren. Het gaat om commercieel belangrijke locaties, zoals winkelcentra, en om postkantoren. ,,Vroeger was dat moeilijk wegens beveiligingsproblemen. Er werd gekozen voor banken omdat die sowieso beter beveiligd werden'', zegt woordvoerster Marina De Moerlooze van Banksys. ,,Maar dankzij nieuwe technologie - zoals inktcassettes die de biljetten onbruikbaar maken bij een kraakpoging - zijn alleenstaande toestellen nu ook mogelijk.''

In ons land zijn dergelijke ,,solo-automaten'' nog een zeldzaamheid, maar in sommige andere landen kun je ze aantreffen in de buurt van winkelcentra, supermarkten, tankstations en andere plaatsen waar veel geld omgaat. Ze zouden een gedeeltelijke oplossing kunnen bieden voor de klacht dat steeds meer consumenten in landelijke gemeenten geen geldautomaat meer in de buurt hebben. De banken schroefden het aantal biljettenverdelers in de straten de voorbije jaren terug en geven de voorkeur aan automaten in het kantoor zelf.

De plannen maken deel uit van een algemene studie die Banksys begin volgend jaar wil voorleggen aan de federale minister van Economie, Marc Verwilghen. Daarin zullen ook voorstellen worden gedaan voor een betere dekking van het automatennetwerk. Banksys identificeerde in ons land 56 plaatsen waar een bijkomende geldautomaat wenselijk is (DS 12 november). In ons land zijn er vandaag zowat 1.150 openbare biljettenverdelers. De Moerlooze wijst er wel op dat de beslissing om nieuwe automaten te plaatsen, uiteindelijk bij de banksector berust. Daar probeert men de geldafhalingen juist af te remmen en elektronische betalingen aan te moedigen.

Om betalingen met de elektronische portemonnee Proton te bevorderen, lanceert Banksys halfweg volgend jaar overigens een nieuwe functie. Het wordt dan mogelijk om het saldo op de Proton-kaart automatisch te laten aanvullen bij elke elektronische betaling (via een Bancontact-toestel in de winkel). ,,Veel mensen gebruiken nu de Proton-functie niet omdat hun saldo ontoereikend is'', zegt De Moerlooze. De functie zou in elk geval optioneel zijn. De gebruiker zal zelf het bedrag kunnen kiezen dat permanent op zijn kaart moet staan.

(wdp)