JERUZALEM - De Likud-partij van de Israëlische premier Ariel Sharon houdt op 29 april een bindende ledenraadpleging over Sharons voorstel voor eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook als een akkoord met de Palestijnen uitblijft. Nadat de ongeveer 200.000 leden van de Likud over het plan hebben gestemd, zullen het kabinet en de Knesset zich er formeel over buigen.

De bijzonderheden van het plan van Sharon zijn nog vaag. De premier zal ze deze week in Washington bespreken met de Amerikaanse president George Bush. Hij hoopt de volledige steun van de Amerikanen te krijgen en het op die manier de lastiger te maken voor hardliners binnen zijn partij om dwars te gaan liggen.

Sharon zegt dat hij de uitslag van de ledenraadpleging zal accepteren. Volgens een recente peiling staat een kleine meerderheid van de Likud-leden achter zijn voorstel.

Israël en de Verenigde Staten zijn bang dat de Hamas de macht naar zich toe zal trekken als Israël zich uit de Gazastrook terugtrekt. De Palestijnen vrezen dat Sharon de Palestijnen voor voldongen feiten wil plaatsen, maar zijn niettemin blij met iedere terugtrekking.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in