Kerry publiceert economische ellende-index
Foto: epa
BOSTON - De Amerikaanse presidentskandidaat John Kerry heeft opnieuw de aanval ingezet op het economische beleid van de regering van president George Bush. Volgens Kerry's 'ellende-index' zijn modale gezinnen er de afgelopen jaren fors op achteruitgegaan.

De Democraten wijzen er al langer op dat er onder Bush twee miljoen banen zijn verdwenen, maar Kerry's Middle Class Misery Index, opgesteld op basis van overheidsgegevens, heeft ook aandacht voor onder meer premies voor ziektekostenverzekeringen, collegegeld en de benzineprijs. Die zijn allemaal hoger geworden, terwijl het gemiddelde inkomen na inflatiecorrectie met 0,2 procent is gedaald. Dat effect is niet gecompenseerd door de belastingverlagingen die Bush heeft doorgevoerd, zegt Kerry.

Volgens een campagnewoordvoerder van Bush is Kerry's index alleen maar een politieke stunt. ,,John Kerry heeft uitgerekend dat het hem politiek gewin oplevert als hij negatief doet over de economie.''Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in