Alle zetels voor Nationale Beweging van Saakasjvili
Foto: afp
TBILISI - De Nationale Beweging die de Georgische president Michail Saakasjvili steunt, heeft de parlementsverkiezingen van zondag met overweldigende meerderheid gewonnen. Volgens exit polls behaalde het blok van de Nationale Beweging en de Democratische Partij 78,6 procent van de stemmen.

Geen van de andere partijen haalde de kiesdrempel van 7 procent. Het blok van de Rechtse Industrialisten behaalde 5,4 procent, de Arbeidspartij 4,5 procent en een partij onder leiding van Zviad Gamsachoerdia, de zoon van de eerste president van Georgië, bleef op 3,7 procent steken.

De verkiezingen werden overschaduwd door spanningen en incidenten in de autonome provincie Adzjarië. Medewerkers van stembureaus werden er mishandeld en geïntimideerd en er werd met stembiljetten geknoeid, zei de voorzitter van de kiesraad Zoerab Khiaberasjvili. De onrechtmatigheden waren niet zo ernstig dat de verkiezingen in de provincie volledig over moeten, zei de kiesraadvoorzitter.

De Adzjarische leider Aslan Abasjidze gaf de nationale autoriteiten de schuld van de chaos op stembureaus in zijn regio. Hij beweert dat verkiezingswaarnemers in de regio vermomde commando's uit het Georgische leger waren en dat zij de stembusgang hadden verstoord. De partij van Abasjidze behaalde landelijk 3,7 procent.

De verkiezingen gelden als de bekrachtiging van de 'rozenrevolutie' van het najaar van 2003. Die revolutie begon met de weigering van de oppositiepartijen om de uitslag van de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen van 2 november te erkennen. De verkiezingsuitslagen vervangen de uitslagen van november, toen het twee weken duurde voor de stemmen waren geteld en de partij Voor een Nieuw Georgië van toenmalig president Edoeard Sjevardnadze uiteindelijk als winnaar werd uitgeroepen.

,,We hebben er alles aan gedaan om deze verkiezingen eerlijk te laten verlopen'', zei Saakasjvili nadat de peilingen hadden aangegeven dat hij de grote winnaar is. Hij stelde dat het uniek is in de Georgische geschiedenis dat er zich behalve dan in Adzjarië nergens ongeregeldheden hebben voorgedaan bij de verkiezingen.