BRUSSEL Jetair en Thomas Cook hebben gisteren een serieuze streep getrokken door de rekening van de Sobelair-curatoren. Door hun beslissing om niet langer een beroep te doen op de chartermaatschappij wordt het een stuk moeilijker om een overnemer voor Sobelair te vinden.

,,De curatoren waren niet in staat om de zekerheid te geven dat de vluchten correct zouden uitgevoerd worden'', zegt Hans Vanhaelemeesch van Jetair, dat op zijn eentje goed is voor zeventig procent van Sobelairs omzet. ,,Ze konden ons niet garanderen dat de sociale vrede zou bewaard blijven. Gisteren werd bovendien duidelijk dat verschillende leasingcontracten al opgezegd waren of de komende dagen opgezegd zouden worden.'' Zo zou er al geen contract meer geweest zijn met het Duitse DSF voor de huur van twee vliegtuigen voor de lange afstand.

Claude Pérignon van Thomas Cook benadrukte gisterenavond wel dat de deur nog op een kier blijft. ,,We hebben gisteren de nodige garanties niet gekregen, maar we staan open voor verdere discussies.'' Thomas Cook had de eerste vluchten met Sobelair vrijdag op het programma staan. De vluchten tot en met dinsdag zal de touroperator alvast laten uitvoeren door de eigen luchtvaartmaatschappij Thomas Cook Airlines.

De curatoren hadden Sobelair nochtans graag een paar weken in de lucht gehouden om van de chartermaatschappij een aantrekkelijker bruid te maken voor mogelijke overnemers. Dinsdag deelde ze nog mee dat zich vier overnemers aangediend hadden. Onder de namen die circuleerden was die van de Italiaanse regionale luchtvaartmaatschappij Azzurra Air.

Maar in de zomer van 2001 werden in de Italiaanse en Maltese pers al grote vraagtekens geplaatst bij de financiële draagkracht van de luchtvaartmaatschappij. Hoofdaandeelhouder Seven Group heeft eind vorig jaar bovendien van de Franse rechter de mogelijkheid gekregen om de Franse failliete luchtvaartmaatschappij Air Littoral over te nemen, maar slaagde er niet in om het nodige geld op tafel te leggen.

Maar de curatoren houden de moed erin. Ze zitten vandaag opnieuw rond de tafel met mogelijke overnemers. Ze praten alleen met kandidaat-overnemers die vandaag een waarborg van twee miljoen euro storten op een Belgische rekening. Volgens de curatoren zijn er nomenteel zes kandidaten in de running.

Bladzijde 1: Sobelair-klanten haken af.