DAVOS China produceerde in het afgelopen jaar 220 miljoen ton staal en nam daarmee 23 procent van de wereld-staalproductie voor zijn rekening. Dit blijkt uit cijfers van het in Brussel gevestigde Internationaal IJzer- en Staalinstituut (IISI).

De wereldproductie van ruw staal totaliseerde 962 miljoen ton, 6,6 procent meer dan in 2002.

Die stijging was in grote mate te danken aan China, dat zijn productie met 21 procent wist op te voeren. Dit jaar kan China voor het eerst de kaap van een miljard ton bereiken.

Japan, de tweede wereldproducent, produceerde half zoveel als China. Daarna volgden de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Korea, Duitsland, Oekraine, India, Brazilië en Italië.

De Chinese economie groeide vorig jaar volgens regeringscijfers met 9,1 procent, haar snelste tempo sinds zes jaar. In het vierde kwartaal bedroeg de groei zelfs 9,9 procent op jaarbasis.

Volgens de directeur van het nationale instituut voor de statistiek zijn er in diverse regio's en sectoren tekenen van oververhitting.

De industriële productie steeg met 13 procent. Het beschikbaar inkomen nam met gemiddeld 9,1 procent toe in de steden en met 4,3 procent op het platteland.

Voor het zopas begonnen jaar voorspelt de Chinese regering een groei van 7 procent.