1.200 jobs op de tocht
Group 4 Securitas zal minder bewakers nodig hebben per waardetransport. Foto: © An Nelissen
BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) - Een zwarte dag voor de werkgelegenheid. Zo omschrijft de socialistische vakbondsleider Alain Clauwaert de vijf saneringsdossiers in evenveel bedrijven, waarbij in totaal 1.200 jobs op de tocht staan. De herstructurering bij het bewakingsbedrijf Group 4 Securitas is de jongste in de rij.

BIJ Group 4 Securitas, de afdeling binnen Group 4 Falck die instaat voor het vervoer van waardepapier, vallen tegen uiterlijk half 2006 mogelijk 116 jobs weg. Dat heeft de directie aangekondigd op een ondernemingsraad. Dit jaar al worden 46 jobs geschrapt.

Group 4 Falck telt in ons land in totaal 800 werknemers. De ontslagen zullen vooral vallen bij de afdelingen in Groot-Bijgaarden en Zaventem, waar de transporten van respectievelijk waardepapieren en munten vertrekken en toekomen.

Volgens ACV-secretaris Marc Geerinck is de reden voor het jobverlies bij Group 4 Securitas gelijklopend aan die bij sectorgenoot Brinks, waar 100 tot 140 van de 600 jobs geschrapt zullen worden (vooral in de centrale depots van Machelen en Laken) (DS 16 juni). ,,Beide bewakingsbedrijven willen de zogenaamde intelligente koffer - die geld vernietigt bij een overval - versneld invoeren, waardoor het aantal transportbegeleiders van 3 tot 2 verminderd wordt.''

In beide gevallen hopen de vakbonden met brugpensioen en premies bij vrijwillig vertrek zoveel mogelijk 'naakte' ontslagen te kunnen vermijden.

Bovenop de meer dan 200 banen die op de tocht staan in de bewakingssector, kwamen deze week de berichten over een sanering bij het chemiebedrijf Basf in het Waalse Feluy (min 200 banen) en over een sanerings-cao bij Punch Plastics (het vroegere Plascobel) uit Overpelt (min 80 banen).

En er is natuurlijk het dreigende verlies van 700 banen bij autobouwer Volkswagen, in Vorst, als de weekendploeg er wordt afgeschaft en de productie van het Lupo-model wordt stopgezet. Gisteren bleef het windstil in Vorst. Directie en vakbonden proberen alternatieve besparingsmaatregelen te vinden om het banenverlies te vermijden of te milderen.

Voor vakbondsleider Alain Clauwaert reden genoeg om de paarse regering de mantel uit te vegen. Clauwaert is voorzitter van de Algemene Centrale, de grootste socialistische arbeiderscentrale, en de sterke man achter de schermen in het ABVV.

Hij greep het banenverlies gisteren aan om in een perscommuniqué te fulmineren tegen de regeringsplannen om ,,het gebruik van sociaal aanvaardbare oplossingen voor slachtoffers van bedrijfsherstructureringen, zoals de Canada Dry en het brugpensioen, te bemoeilijken''.

Clauwaert begrijpt ook niet ,,dat er een versoepeling komt voor studentenarbeid, terwijl het plan om de jongerenwerkloosheid aan te pakken op zich laat wachten''.

(jir)